21. august 2011

Boganbefaling: Girls of Riyadh

Jeg havde egentlig købt bogen til min mor for et par år siden, men da jeg "pludselig" havde læst/hørt alle de bøger, jeg havde slæbt med til Island, sneg jeg den ned i kufferten.Girls of Riyadh, Pigerne Fra Riyadh, går under navnet "den forbudte bog" af de simple grunde at den er forbudt i forfatterens hjemland, Saudi-Arabien. Blandt andet pga. forfatteren bag bogen, Rajaa Alsanea er kvinde og i bogen åbner dørene op til en verden, der ellers er lukket for omverdenen. Den blev udgivet i Libanon, og efterfølgende smuglet ind i SA og blev en kæmpe succes. Bare dét alene gør bogen til en must-read.

Bogen handler om forholdet mellem mænd og kvinder i det konservative Saudi-Arabiens islamiske kultur. Vi følger fire unge arabiske piger, som leder efter kærligheden i en traditionel verden, hvor der ikke er meget kontakt mellem mand og kvinde og hvor arrangerede ægteskaber hersker.Mere behøver du ikke at vide. For hvis den ikke fanger dig dér, så fanger den dig slet ikke. Bogen er et genialt indblik ind i hvordan den islamiske verden fungerer og hvordan de lever deres liv - det giver en større forståelse af hvorfor kvinderne dækker deres hår, hvorfor piger indvilger i at giftes med mænd, deres forældre har valgt og hvorfor de fremstår undertrykte for os kvinder i den vestlige verden.

Desværre er bogen oversat til engelsk ekstremt dårligt. De kører rundt i amerikanske og engelske stavemåder og ord, hvilket ødelægger flowet (for mig i alt fald - jeg er lidt sart). Så hvis du skal have fat i den, så læs den på dansk. Og det skal du.

2 kommentarer: